30 Eylül 2011 Cuma

Data Blocks, Extents and Segments

Selamun aleykum Arkadaşlar,
Bügüne kadar yaptığım çevirilerde genellikle Oracle şirketi tarafından sunulan Oracle® Database Concepts 11g Release 1 (11.1) yaralandım .Gönderilerimde ilk önce ingilizcesi olarak, ingilizcesi zayıf olan arkadaşlar için de türkçesi altında yer aldı.Şu andan itibaren ayrı ayrı olarak hem ingilizce hem türkçe gönderimlerine devam edeceğim inşallah.Malum derslerim başladı.Ama yinede fırsat buldukça gayret edeceğim.
Arkadaşlar Oracle etkin bir şekilde kullanmak ve önümüze gelebilecek sorunları çözmek için Oracle mimarisini anlamak zorundayız.Bir özelliği kullanırken onun yapacağı etkileri öngörmek icin bilmeliyiz,yoksa derdimiz yeni bir Oracle yazmak değil.
Oracle Veritabanı veritabanındaki tüm veriler için mantıksal veritabanı alanı ayırır. Veritabanı alanı tahsisi birimleri data bloklar, extents ve segmentlerdir.Extent'ler data block'larında oluşur, segment'lerse Extent'lerden oluşur. (Aslında bu sunumun en önemli konusu Data blocklarının yapısı ve allocation/deallocation mekanizması).Aşağıdaki resimde bu yapı görülmektedir:
 
Figure 2-1 The Relationships Among Segments, Extents, and Data Blocks 
 
Data Bloklar
Data Block'ları Oracle'in veriyi tutan en temel elemanlarıdır ve I/O birimidir.Yani okuma ve yazmalar blok bazında gerçekleşir.Mantıksal bloklardır.Bir blok genellikle birden fazla işletim sistemi bloğundan oluşur.Bu uzunluklar işletim sistemindeki blok uzunluklardan farklı olabilir.Bir tablo boşluğu yaratılırken , işletim sisteminde veri dosyalarının bulunduğu yer , Oracle tarafından kendi blok yapısına göre düzenlenir.Veri dosyasının tamamı dolu olmasa bile , işletim sistemi ayrılan yeri dolu olarak görür.Blok büyüklüğü Oracle init.ora parametre dosyasındaki DB_BLOCK_SIZE değerine bağlıdır.

Data Block Format
Data blockları Header, Table Directory, Row Directory, Row Data ve Free Space'ten oluşur. Bir Data Block'ta yanlızca bir objenin verisi bulunabilir, aynı tablespace'e ait olsa da birden fazla objenin verisi aynı data block'ta olamaz. Yanlız elbette bir objenin verisi birden fazla data block'lara dağılmış olabilir. Bu durumda Data Block zincirleri oluşturulur.Aşağıdaki resimde bu yapı görülmektedir.


Header (Common and Variable)

Header(başlık) blok adresi ve segment türü gibi genel blok bilgisini (örneğin, veri veya dizin) içerir

Table Directory(Tablo Dizini)

Data Bloğun bu bölümü, bu blok içinde satırlara sahip olan tablo hakkında bilgiler içerir.

Row Directory

Data bloğun bu bölümü blok içindeki gerçek satırlar hakkında bilgileri içerir(satır veri alanı, her satır parçası için adresleri dahil olmak üzere).
Bir data blok destek bitlerinin satır dizisinin içinde boşluk tahsis edildikten sonra, satır silindiğinde boşluğu geri kazanılmaz.Bu nedenle, şu anda boş ama bir kerede 50 satırdan fazla olsa, row directory için başlık içinde ayrılan 100 bayt sahip olana kadar devam eder.Oracle Veritabanı, bu alanı sadece bloğun içine yeni satırlar eklendiği zaman yeniden kullanır.

Overhead

Data block header, table directory ve row directory toplu bir şekilde overhead olarak adlandırılır.Bazı block overhead boyutu sabittir, toplam blok overhead boyutu değişkendir.Ortalama olarak, data block overhead toplam sabit ve değişken kısımları 84 ile 107 byte arasındadır.

Row Data

Bir veri bloğunun bu bölümü tablo ya da indexin verileri içerir. Satırlar blokları yayılabilirler.

Free Space

Free space yeni satır ekleme ve güncellemeleri için ek alan (örneğin, sonundaki boş bir değer dolu olarak güncellendiğinde) gereken satırlar tahsis edilir.


  • Data Block'larını yönetmek için Free List ve Used List'ler var. Fakat burda da çok mantıklı bir yaklaşımı var Oracle'ın. Bir Data Block'ta boşluk olması onun free list'te olması anlamına gelmez. Aynı şekilde bir miktar veri olması da used list'te olması anlamına gelmez. Bir block'tan bir miktar veri silindiğinde veri miktarı belirtilen yüzdenin(ki bu PCTUSED parametresidir) altına düşünce Used lis'te ise Free List'e alınır. Aynı şekilde, veri eklendiğinde veri miktarı aynı yüzdenin üstüne çıkarsa ve block Free List'te ise Used List'e alınır. 


      Son olarak, veri değişimleri(update'ler) göz önüne alınarak, Data Block'larda bir miktar boşluk bırakılır.Bunu da PCTFREE parametresi belirler. İçerdeki veri arttığında, bu free alan kullanılır. (Yeni veri eklemek için değil!) Veri, block'a sığmayacak kadar artarsa sistemden yeni bir block alınır ve mevcut veri bölünerek chain oluşturulur.

    Extents
    Oracle ikinci seviyedeki mantıksal gruplamadır.Bir extent ard arda gelen bloklardan oluşur.
    Extents ne zaman oluşturulur?
    Bir tablo oluşturduğunuzda, Oracle Veritabanı tablo veri segmentine data blokların belirlenmiş bir sayıda bir başlagıç extent oluşturulur.Henüz hiç bir satır eklenmemiş olmasına rağmen, başlangıç extentine karşılık gelen Oracle Veritabanı Data Blokları bu tablonun satırları için
    ayırır.
    Segments
    Segment, tabloları indexleri vs.oluşturan extendlerden oluşan mantıksal yapıdır.Oracle'da bir tablo, bir index vs. Oluşturduğumuz zaman Oracle bir segmenti alır.Bu segment az bir extentden ve bu extent de az bir bloktan oluşur.Daha anlaşılır olması için bir segment eşittir bir tablo diyerbiliriz.
    Oracle çeşitli segment tipleri vardır:
  • Veri Segmenti,
  • Index segmenti,
  • Geçici segment,
  • Gerialma segmentidir.






28 Eylül 2011 Çarşamba

Overview of Business Intelligence Features / İş Zekası Özelliklerine Genel Bakış

This section describes the following business intelligence features:

Data Warehousing

A data warehouse is a relational database designed for query and analysis rather than for transaction processing. It usually contains historical data derived from transaction data, but it can include data from other sources. It separates analysis workload from transaction workload and enables an organization to consolidate data from several sources.
In addition to a relational database, a data warehouse environment includes an extraction, transformation, and loading (ETL) solution, an online analytical processing (OLAP) engine, client analysis tools, and other applications that manage the process of gathering data and delivering it to business users.
Extraction, Transformation, and Loading (ETL) You must load your data warehouse regularly so that it can serve its purpose of facilitating business analysis. To perform this operation, data from one or more operational systems must be extracted and copied into the warehouse. The process of extracting data from source systems and bringing it into the data warehouse is commonly called ETL, which stands for extraction, transformation, and loading.
Bitmap Indexes in Data Warehousing The purpose of an index is to provide pointers to the rows in a table that contain a given key value. In a regular index, this is achieved by storing a list of rowids for each key corresponding to the rows with that key value. Oracle Database stores each key value repeatedly with each stored rowid. Fully indexing a large table with a traditional B-tree index can be prohibitively expensive in terms of space because the indexes can be several times larger than the table data.
In a bitmap index, the database stores a bitmap for each key value instead of a list of rowids. Bitmap indexes are typically only a fraction of the size of the indexed data in the table. Data warehousing environments typically have large amounts of data and ad hoc queries, but a low level of concurrent database manipulation language (DML) transactions. For such applications, bitmap indexing provides several advantages:
  • Reduced response time for large classes of ad hoc queries
  • Reduced storage requirements compared with other indexing techniques
  • Dramatic performance gains even on hardware with a relatively small number of CPUs or a small amount of memory
  • Efficient maintenance during parallel DML and loads
In addition, bitmap join indexes improve query performance for typical data warehouse queries—which often include dimension/fact table joins—with about the same space usage as regular bitmap indexes.

 

Materialized Views

A materialized view provides access to table data by storing the results of a query in a separate schema object. Unlike an ordinary view, which does not take up any storage space or contain any data, a materialized view contains the rows resulting from a query against one or more base tables or views. Query response time is improved because the query accesses the materialized view instead of executing against the base tables. A materialized view can be stored in the same database as its base tables or in a different database.
Materialized views stored in the same database as their base tables can further improve query performance through query rewrite. Query rewrite is a mechanism that automatically rewrites a SQL query to use a materialized view instead of its base tables. With query rewrite, developers need not rewrite applications to take advantage of materialized views. Query rewrite is particularly useful in a data warehouse environment.

 

Table Compression

Oracle provides comprehensive data compression capabilities to compress all types of data, backups, and network traffic in an application transparent manner. These capabilities include table compression targeted at OLTP workloads, resulting in reduced storage consumption and improved query performance while incurring minimal write performance overhead. Table compression can be used to compress any relational data. To compress unstructured content use SecureFiles compression. Deduplication provides the ability to automatically eliminate redundant copies of SecureFiles data. A new faster compression algorithm is included to speed up RMAN backups. Data Pump exports can now be compressed to reduce disk space requirements. Finally, Data Guard can compress redo data resulting in reduced network traffic and faster gap resolution.
See Also:
"Table Compression"

 

Parallel Execution

When Oracle Database runs SQL statements in parallel, multiple processes work together simultaneously to run a single SQL statement. By dividing the work necessary to run a statement among multiple processes, Oracle Database can run the statement more quickly than if only a single process ran it. This is called parallel execution or parallel processing. Parallel execution dramatically reduces response time for data-intensive operations on large databases.

 

Analytic SQL

Oracle Database has many SQL operations for performing analytic operations in the database. These include ranking, moving averages, cumulative sums, ratio-to-reports, and period-over-period comparisons.

 

OLAP Capabilities

Oracle online analytical processing (OLAP) provides native multidimensional storage and speed-of-thought response times when analyzing data across multiple dimensions. The database provides rich support for analytics such as time series calculations, forecasting, advanced aggregation with additive and nonadditive operators, and allocation operators. These capabilities make the Oracle database a complete analytical platform, capable of supporting the entire spectrum of business intelligence and advanced analytical applications. Oracle OLAP is fully integrated in the database, so that you can use standard SQL administrative, querying, and reporting tools.

Data Mining

With Oracle Data Mining, data never leaves the database — the data, data preparation, model building, and model scoring results all remain in the database. This enables Oracle Database to provide an infrastructure for application developers to integrate data mining seamlessly with database applications. Typical applications of data mining include call centers, ATMs, E-business relational management (ERM), and business planning. Oracle Data mining supports a PL/SQL API, a Java API, SQL functions for model scoring, and a graphical user interface called Oracle Data Miner.
See Also:
Chapter 16, "Business Intelligence" for more information about Oracle Data Mining

Very Large Databases (VLDB)

Partitioning is a critical feature for managing very large databases (VLDB). Growth is the basic challenge that partitioning addresses, and partitioning allows a database to scale for very large datasets while maintaining consistent performance, without unduly increasing administrative or hardware resources. Partitioning allows a table, index, or index-organized table to be subdivided into smaller pieces called partitions. No modifications to applications are necessary when accessing a partitioned table using SQL DML statements.
Partitioning can provide tremendous benefit to a wide variety of applications by improving availability, manageability, and performance.

Information Lifecycle Management (ILM)

Information Lifecycle Management (ILM) is a set of processes and policies for managing data throughout its useful life. One of the benefits of implementing an ILM solution is to reduce costs, by leveraging appropriate storage tiers, while maintaining all of the data required for business or regulatory purposes. Partitioning is the capability that enables an ILM solution to be implemented within the database.
See Also:
Chapter 18, "Very Large Databases (VLDB)" for more information about VLDB topics


Türkçesi:

Overview of Business Intelligence Features / İş Zekası Özelliklerine Genel Bakış

Bu bölümde aşağıdaki iş zekası özellikleri açıklanmaktadır:
  • Data Warehousing (Veri Ambarı)
  • Materialized Views (Gerçekleşmiş Görüntüleme)
  • Table Compression (Tablo Sıkıştırma)
  • Parallel Execution (Paralel Yürütme)
  • Analytic SQL (Analitik SQL)
  • OLAP Capabilities (OLAP Yetenekleri)
  • Data Mining (Veri Madenciliği)
  • Very Large Databases (VLDB) (Çok Büyük Veritabanları (VLDB))

Data Warehousing (Veri Ambarı)

Bir data warehouse işlem prossesinden ziyade sorgu ve analiz için tasarlanmış bir ilişkisel veritabanı dizaynıdır.Genellikle işlem verileriden elde edilen tarihsel verileri içerir, ancak diğer kaynaklardan gelen verileri de kapsayabilir.İşlem iş yükünden analizi iş yükünü ayırır ve çeşitli kaynaklardan gelen verileri birleştirmek için bir organizasyon sağlar.
İlişkisel veritabanı ek olarak, bir data warehouse ortamı çıkartma, dönüştürme ve yükleme (ETL) çözümü, çevrimiçi analitik işleme (OLAP) motoru, müşteri analiz araçları, veri toplama ve işletme kullanıcılarına teslim işlemini yöneten diğer uygulamaları içerir.

Extraction, Transformation, and Loading (ETL)
Düzenli olarak data warehouse veriyi yüklemelisiniz, dolayısıyla İş analizini kolaylaştırma amacına hizmet sunabilir.Bu işlemi gerçekleştirmek için, bir veya daha fazla operasyonel sistemlerden veri çıkarılması ve depo kopyalanması gerekmektedir.Kaynak sistemlerden verilerin çıkartılması ve data warehouse içine getiren süreç genellikle çıkarma, dönüştürme ve yükleme anlamına gelen ETL denir.

Bitmap Indexes in Data Warehousing
Bir indeksin amacı, belirli bir anahtar değeri içeren bir tablo satırları işaretçiler sağlamaktır.Normal bir index, bu satırları bu anahtar değeri ile ilgili her anahtar için rowids bir listesini depolayarak elde edilir.Oracle Veritabanı saklanan her rowid ile art arda her anahtar değerini depolar.Tamamen geleneksel bir B-tree indeksi ile büyük bir tablo indeksleme alanı açısından engelleyici bir şekilde pahalıdır olabilir, çünkü indeksleri tablo verileri birkaç kat daha büyük olabilir.Bir bitmap indexte, veritabanı bir rowids listesini yerine her anahtar değeri için bir bitmap saklar.Bitmap indeksler genellikle tablodaki indekslenmiş veri boyutu sadece bir kısmıdır.Data Warehousing ortamları genellikle büyük miktarda veri ve düzensiz sorgular vardır, fakat eşzamanlı veritabanı işleme dili (DML) işlemleri düşük bir seviyededir.Bu tür uygulamalar için, bitmap indeksleme çeşitli avantajlar sağlar:
  • Özel amaçlı sorguların büyük sınıflar için tepki süresi azaltır.
  • Diğer indeksleme teknikleri ile karşılaştırıldığında düşük depolama gereksinimleri sağlar.
  • nispeten daha az sayıda ya da küçük bir miktar bellek ile CPU donanım üzerinde dramatik performans artışı sağlar.
  • Paralel DML ve yükleri sırasında Verimli bakım sağlar.

Buna ek olarak, bitmap düzenli bitmap indeksler olarak yaklaşık aynı alanı kullanımı ile-genellikle boyut / Aslında tablo katılır içerir.- tipik bir data warehouse sorgular için sorgu performansını artırarak indeksler katılır.

Materialized Views

Materialized View, ayrı bir şema nesnesi içinde bir sorgunun sonuçlarını depolayarak tablo verisine erişim sağlar.Herhangi bir depolama alanı ya da herhangi bir veri içermemeyen sıradan bir görünümün aksine, bir Materialized View, bir veya daha fazla temel tablo veya görünümlerine karşı bir sorgudan kaynaklanan satırları içerir.Sorgu yanıt süresini geliştirilmiştir.Çünkü, sorgu yerine temel tablolar karşı çalıştırılması yerine materialized view'e erişir.Materialized view temel tabloları olarak aynı veritabanı içinde veya farklı bir veritabanında saklanabilir.
Aynı veritabanı içinde temel tablolar olarak depolanmış Materialized viewler, sorgunun yeniden yazmaya karşı daha fazla sorgu performansı artırır.Sorguyu yeniden yazma öyle bir mekanizmadır ki otomatik olarak temel tablolar yerine bir materialized view kullanmak için bir SQL sorguyu yeniden yazar.Bu soruguyu yeniden yazma ile birlikte, geliştirici materialized view'in avantajlarından yararlanmak için tekrardan uygulamayı yazmasına gerek yoktur.Soruguyu yeniden yazma bir data warehouse ortamında özellikle kullanışlıdır.

Table Compression(Tablo Sıkıştırma)

Oracle, verinin bütün tiplerini, yedeklerini ve şeffaf bir uygulama içinde ağ trafiğini skıştırmak için kapsamlı bir veri sıkıştırma kapsitelerini sağlar.Bu kapasiteler asgari yazma performansı üzerine tabi tutularak OLTP işyüküne hedeflenmiş tablo sıkıştırmalarını, azaltışmış depolama tüketmi ve geliştirilmiş sorgu performansının sonuçları içerir.Tablo sıkıştırma herhangi bir ilişkisel veri sıkıştırmak için kullanılan olabilir. Yapılandırılmamış içeriği sıkıştırmak için SecureFiles sıkıştırma kullanılır.Deduplication(Tekilleştirme) SecureFiles verilerin gereksiz kopyalarını otomatik olarak ortadan kaldırmak için yeteneği sağlar.RMAN yedeklemeleri hızlandırmak için yeni bir hızlı sıkıştırma algoritması dahil edilmiştir. Data Pump(Veri Pompalama) ihracatı disk alanı gereksinimlerini azaltmak için sıkıştırılmış olabilir. Son olarak, Data Guard(Veri Koruma) ağ trafiği azalır ve daha hızlı bir boşluk çözünürlüğü redo veri sonuçlarını sıkıştırabilir.

Parallel Execution (Paralel Çalıştırma(Yürütme) )

Oracle Veritabanı SQL ifadeleri paralel olarak çalıştığında, tek bir SQL deyimi çalıştırmak için aynı anda çoklu süreçler birlikte çalışır.Çoklu süreçleri arasında bir komutları çalıştırmak için gerekli çalışmaları bölerek, Oracle Veritabanı, sadece tek bir süreç çalışabildiğinden daha hızlı komutları çalıştırabilirsiniz.Buna paralel yürütme veya paralel işleme denir.Paralel yürütme önemli ölçüde büyük veritabanları üzerinde yoğun veri işlemleri için tepki süresini azaltır.

Analytic SQL (Analitik SQL)

Oracle Veritabanı, veritabanı analitik işlemleri gerçekleştirmek için pek çok SQL işlemleri vardır. Bu sıralama, hareketli ortalamalar, kümülatif toplamları, oranı raporları ve dönem dönem karşılaştırmaları içerir.

OLAP Capabilities (OLAP Kabiliyetleri)

Oracle çevrimiçi analitik işleme (OLAP) çoklu boyutlar üzerinden veri analiz ederken, özgün çok boyutlu depolama ve hiz-düşünce tepki süreleri sağlar.Veritabanı zaman serileri hesaplamaları gibi analizler için, tahmin, eklenecek ve eklenmeyecek operatörleri ve tahsis operatörleri ile gelişmiş kümeleme zengin bir destek sağlar..Bu yetenekler, Oracle veritabanını iş zekasının tüm spektrumu ve gelişmiş analitik uygulamaları destekleme yeteneği, tam bir analitik platformu yapar.Oracle OLAP veritabanı içine tümüyle entegre edilmiştir, böylelikler sorgulama ve raporlama araçları tam standart SQL yönetimi kullanabilirsiniz.

Data Mining (Veri Madenciliği)
Oracle Veri madenciliği, veri veritabanı asla bırakmaz - veri, veri hazırlama, model kurma ve model skorlama sonuçları veritabanında kalır.Veri tabanı uygulamaları ile sorunsuz bir şekilde entegre etmek ve bu uygulama geliştiriciler için bir altyapı sağlamak üzere veri madenciliğini, Oracle Veritabanı sağlar.Tipik uygulamaların veri madenciliği, çağrı merkezleri, ATM, E-ticaret ilişkisel yönetimi (ERM), ve iş planlaması içerir.Oracle Data Mining bir PL / SQL API, Java API, skorlama için SQL fonksiyonları modelini ve Oracle Data Miner adında bir grafiksel kullanıcı arabirimi destekler.

Very Large Databases (VLDB) (Çok Büyük Veri Tabanları)

Bölümleme çok büyük veritabanlarını(VLDB) yönetmek için çok önemli bir özelliktir.Büyüme temel zorluğu bu bölümleme adresleridir, ve bölümleme, tutarlı bir performans korurken idari veya donanım kaynaklarını gereksiz yere artırmadan bir veritabanı çok büyük veri setleri için ölçek sağlar.Bölümleme, bölmeler olarak adlandırılan daha küçük parçalara böldürmek için bir tablo, dizin veya index organize edilmiş tablo sağlar.SQL DML ifadeleri kullanarak bölümlenmiş tablo erişirken uygulamalara hiçbir değişiklik gerekli değildir.
Bölümleme kullanılabilirlik, yönetilebilirlik, ve performansını artırarak uygulamaların geniş bir yelpazede büyük bir yarar sağlayabilir.

Information Lifecycle Management (ILM) (Bilgi Yaşam Döngüsü Yönetimi)
Bilgi Yaşam Döngüsü Yönetimi (ILM) kullanım ömrü boyunca verileri yönetmek için süreçlerin ve politikaların bir dizisidir.ILM çözümü uygulanması faydalarından biri iş veya düzenleyici amaçlar için gerekli olan tüm verilerin korurken, uygun depolama katmanları yararlanarak maliyetlerini azaltmaktır.Bölümleme veritabanı içinde uygulanacak bir ILM çözümü sağlayan bir özelliktir.




25 Eylül 2011 Pazar

Overview of High Availability Features / Yüksek Erişilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış

Computing environments configured to provide nearly full-time availability are known as high availability systems. Such systems typically have redundant hardware and software that makes the system available despite failures. Well-designed high availability systems avoid having single points of failure.
Oracle Database includes a number of products and features that provide high availability in cases of unplanned downtime or planned downtime. These features, which are described in the sections that follow, can be used in various combinations to meet specific high availability needs.

Oracle Real Application Clusters
Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC) allows Oracle Database to run any packaged or custom application unchanged across a set of clustered servers. This capability provides the highest levels of availability and the most flexible scalability. If a clustered server fails, Oracle Database continues running on the surviving servers. When more processing power is needed, you can add another server without interrupting access to data.

Oracle Data Guard
Oracle Data Guard provides a comprehensive set of services that create, maintain, manage, and monitor one or more standby databases to enable production Oracle databases to survive failures, disasters, errors, and data corruption. Data Guard maintains these standby databases as transactionally consistent copies of the production database. If the production database becomes unavailable due to a planned or an unplanned outage, Data Guard can switch any standby database to the production role, thus greatly reducing the downtime caused by the outage.

Oracle Streams
Oracle Streams enables the propagation and management of data, transactions, and events in a data stream, either within a database or from one database to another. Streams provides a set of elements that enables you to control what information is put into a data stream, how the stream is routed from node to node, what happens to events in the stream as they flow into each node, and how the stream terminates.

Oracle Flashback Technology
Flashback technology provides a set of features that let you switch between views of the data as it existed at different points in time. Using flashback features you can query past versions of schema objects and historical data. You can also perform change analysis and self-service repair to recover from logical corruption while the database is online. Flashback technology is unique to Oracle Database and supports recovery at all levels including row, transaction, table, tablespace, and database.

Online Table Redefinition
Oracle provides a Reorganize Objects wizard in Oracle Enterprise Manager that can automatically generate a script and perform online table reorganization. The entire redefinition process occurs while users have full access to the table.


Automatic Storage Management
Automatic Storage Management (ASM) provides a vertically integrated file system and volume manager directly in the Oracle kernel. ASM spreads files across all available storage. To protect against data loss, ASM extends the concept of SAME (stripe and mirror everything) and adds more flexibility in that it can mirror at the database file level rather than the entire disk level. DBAs using ASM create and administer a large-grained object called a disk group. The disk group identifies the set of disks that are managed as a logical unit. Automation of file naming and placement of the underlying database files save DBAs time and ensures adherence to standard best practices.

Recovery Manager
Recovery Manager is an Oracle Database utility to manage the backup and recovery of the database. RMAN determines the most efficient method of executing the requested backup, restoration, or recovery operation and then submits these operations to the Oracle Database server for processing. RMAN and the server automatically identify modifications to the structure of the database and dynamically adjust the required operation to adapt to the changes.

Flash Recovery Area
The flash recovery area is a unified storage location for all recovery-related files and activities in Oracle Database. When this feature is enabled, all RMAN backups, archive logs, control file autobackups, and datafile copies are automatically written to a specified file system or to an Automatic Storage Management disk group. The management of this disk space is handled by RMAN and the database server. The flash recovery area eliminates the bottleneck of writing to tape. Further, if database media recovery is required, then datafile backups are readily available.
See Also:

Türkçesi:

Overview of High Availability Features / Yüksek Erişilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış

Neredeyse tam zamanlı kullanılabilirlik sağlamak üzere yapılandırılmış bilgi işlem ortamları yüksek kullanılabilirlik sistemleri olarak bilinir.Bu tür sistemler genellikle başarısızlıklara karşın sistemin kullanılabilir hale getiriren yedeklemeli donanım ve yazılım sahiptir.İyi tasarlanmış yüksek kullanılabilirlik sistemleri tek bir başarısızlık noktaları kaçınır.Oracle Veritabanı, plansız kesinti ya da planlı kesinti durumlarında yüksek kullanılabilirlik sağlayan ürünler ve özelliklerin bir numarasını içerir.Bu özellikler, aşağıdaki bölümlerde açıklanan özel yüksek kullanılabilirlik ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kombinasyonlar kullanılabilir.

Oracle Real Application Clusters (Oracle Gerçek Uygulama Kümeleri)
Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC) Oracle VeriTabanına herhangi paketi veya kümelenmiş sunucunun bir seti karşısında değişmemiş müşteri uygulamalarını çalıştırmak için izin verir.Bu kabiliyet en yüksek erişebilirlik ve daha fazla esnek örçülebilirlik sağlar.Eğer kümelenmiş sunucular çökerse, Oracle Veritabanı ayakta kalan sunucular üzerinden çalışmaya devam eder.Eğer daha fazla işlem gücü gerekirse, veri erişimi engellemeden bir başka sunucu ekleyebilirisiz.

Oracle Data Guard (Oracle Veri Koruması)

Oracle Data Guard başarısızlar, çökmeler, hatalar ve veri yanlışlarından kurtaran Oracle Veri tabanı ürünlerine imkan vermek için bir ya da daha fazla yedek veritabanını olulşturan, koruyan, yöneten ve izleyen kapsamlı bir servis takımı sağlar.Veri Koruması, veritabanı ürünlerin tutarlı kopyaları işlemsel bir biçimde bu yedek veritabanlarını korur.Eğer bu veritabanı ürünü planlanmış ya da planlanmamış bir servis kesilmesinde, Veri Koruma herhangi bir yedek veritabanını ürün rolüne çevirebilir, böylece servis kesilmesi nedeniyle gerçekleşen kesinti böylece büyük ölçüde azaltır.

Oracle Streams
Oracle Streams bir veritabanı içinde veya başka bir veritabanı, veri, işlem ve olayları bir veri akışı da yayılmasını ve yönetimini sağlar.Streams, bir veri akışı içine konulan bilginin ne olduğunu akış düğümden düğüm nasıl yönlendirdiğini, her düğüm içine dolaşırken stream içinde ne gibi olaylar oldugunu ve akış nasıl sona erdiğini sağlayan öğeler kümesi sunar.

Oracle Flashback Technology
Flashback teknolojisi, zaman içinde farklı noktalarda itibariyle mevcut olan veri görünümleri arasında değişimine izin veren özellikler kümesini sağlar. Flashback özelliklerini kullanma şema nesneleri ve tarihsel verilerin geçmiş sürümleri sorgulayabilirsiniz. Ayrıca değişim analizi ve veritabanı çevrimiçi durumdayken mantıksal yolsuzluk kurtarmak için self-servis onarım yapabilirsiniz. Flashback teknoloji, Oracle Veritabanı için benzersiz ve satır, işlem, tablo, tablespace ve veritabanı dahil olmak üzere tüm seviyelerdeki kurtarmayı destekler .

Online Table Redefinition(Online Tablo Yeniden Tanımlanması)
Oracle, otomatik olarak bir komut dosyası oluşturmak ve online tablo yeniden yapılanma gerçekleştiren Oracle Enterprise Manager içinde bir yeniden düzenleme Nesneler sihirbazı sağlar. Kullanıcıların tablo tam erişime sahipken tüm yeniden tanımlanması süreci oluşur.

Automatic Storage Management (Otomatik Depolama Yönetimi )
Otomatik Depolama Yönetimi (ASM) Oracle çekirdeği doğrudan bir dosya sistemi ve dikey olarak entegre edilmiş birim yöneticiliğini sağlar.ASM dosyaları kullanılabilir tüm depolama boyunca yayılır. Veri kaybına karşı korumak için, ASM SAME kavramı (şerit ve ayna her şeyi) genişletir ve tüm disk seviyesi yerine veritabanı dosyası seviyesinde yansıtabilir daha fazla esneklik ekler.DBA'ler ASM kullanarak bir disk grubu ile adlandırılan büyük taneli bir nesne oluşturur ve yönetir.Disk grubu, bir mantıksal birim olarak yönetilen diskleri tanımlar. Dosya adlandırma ve temel veritabanı dosyaları yerleştirme Otomasyonu DBA'ların zamandan tasarruf ve standart en iyi uygulamaların bağlılık sağlar.

Recovery Manager (Kurtarma Yöneticisi)
Kurtarma Yöneticisi, veritabanı yedekleme ve kurtarma yönetmek için bir Oracle veritabanı yardımcısıdr.. RMAN istenen yedekleme, restorasyon, ya da kurtarma operasyonu yürüterek en verimli yöntemi belirler ve bu işlemlerden daha sonra işlenmek üzere Oracle Veritabanı sunucusu gönderir. RMAN ve sunucu otomatik olarak veritabanının yapısı ile ilgili modifikasyonları belirlemek ve dinamik değişikliklere uyum sağlamak için gerekli çalışma ayarlayabilirsiniz.

Flash Recovery Area (Ani Kurtama Alanı)
Ani kurtarma alanı tüm kurtarma ile ilgili dosyalar ve Oracle Veritabanı faaliyetleri için birleşik bir depolama konumdadır.Bu özellik etkin olduğunda, tüm RMAN yedeklemeleri, arşiv kayıtları, denetim dosyası, autobackups ve veri dosyası kopyalarını otomatik olarak, belirli bir dosya sistemine veya Otomatik Depolama Yönetimi disk grubu yazılır. Bu disk alanı yönetimi RMAN ve veritabanı sunucusu tarafından işlenir.Ani kurtarma alanı banda yazma darboğazını ortadan kaldırır. Ayrıca, Eğer veritabanı medya kurtarması gerekiyorsa, daha sonra veri dosyası yedekleri kolayca hazır tutar.


23 Eylül 2011 Cuma

Overview of Database Backup and Recovery Features / Veritabanı Yedekleme ve Kurtarma Özelliklerine Genel Bakış

The possibility of a system or hardware failure exists in every database system. The purpose of a backup and recovery strategy is to protect the database against data loss caused by failures and reconstruct the database after data loss.
RMAN and User-Managed Backup and Recovery Database backups are the cornerstone of any backup and recovery strategy. A backup is a copy of data. This copy can include important parts of the database such as datafiles, the control file, and the server parameter file. Media recovery is the application of redo logs or incremental backups to a restored backup datafile or individual data block. By reapplying the lost changes, recovery rolls the backup forward in time.
When implementing a backup and recovery strategy, you have the following solutions available:
  • Recovery Manager (RMAN). This tool integrates with sessions running on an Oracle database to perform a range of backup and recovery activities, including maintaining an RMAN repository of historical data about backups. You can access RMAN through the command line or through Enterprise Manager.
  • User-managed backup and recovery. In this solution, you perform backup and recovery with a mixture of host operating system commands and SQL*Plus recovery commands.
Both of the preceding solutions are supported by Oracle and are fully documented, but RMAN is the preferred solution for database backup and recovery. RMAN provides access to several backup and recovery techniques and features not available with user-managed backup and recovery. The most noteworthy are the following:
  • Incremental backups
  • Block media recovery
  • Unused block compression
  • Binary compression
  • Encrypted backups
Whether you use RMAN or user-managed methods, you can supplement physical backups with logical backups of schema objects made with Data Pump Export utility. You can later use Data Pump Import to re-create data after restore and recovery.
See Also:
"RMAN and User-Managed Backups" for more information about these backup methods and Oracle Database Utilities for more information about Data Pump


Türkçesi:

Veritabanı Yedekleme ve Kurtarma Özelliklerine Genel Bakış

Bir sistem veya donanım arızası olasılığı her veritabanı sisteminde vardır. Bir yedekleme ve kurtarma stratejisinin amacı, veritabanı hataları nedeniyle veri kaybına karşı korumak ve veri kaybını sonra veritabanını yeniden inşa etmetir.

RMAN and User-Managed Backup and Recovery (RMAN ve Kullanıcı Yönetimli Yedekleme ve Kurtarma )

Veritabanı yedekleri herhangi bir yedekleme ve kurtarma stratejisinin temel taşıdır.Bir yedekleme verilerin bir kopyasını. Bu kopya datafiles, kontrol dosyası ve sunucu parametre dosyası olarak veritabanı önemli parçaları içerebilir.Medya kurtarma günlükleri yeniden restore edilmiş bir yedekleme veri dosyası ya da bireysel veri bloğu veya artımlı yedeklemeler bir uygulamadır.
Bir yedekleme ve kurtarma stratejisi uygularken, aşağıdaki çözümleri var:
  • Kurtarma Yöneticisi (RMAN).Bu araç, bir dizi yedekleme ve kurtarma faaliyetleri gerçekleştirmek için yedeklemeler hakkında tarihsel verilerin bir RMAN deposu muhafaza da dahil olmak üzere bir Oracle veritabanı üzerinde çalışan oturumları ile entegre eder.Komut satırı aracılığıyla veya Enterprise Manager aracılığıyla RMAN'a erişebilirsiniz.
  • Kullanıcı Yönetimli Yedekleme ve kurtarma.Bu çözüm, yedekleme ve kurtarma, ana işletim sistemi komutları ve SQL * Plus kurtarma komutları bir karışımı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Her iki önceki çözümleri Oracle tarafından desteklenen ve tam olarak belgelenmiş, fakat RMAN veritabanı yedekleme ve kurtarma için tercih edilen bir çözümdür.RMAN çeşitli yedekleme ve kurtarma teknikleri ve özellikleri erişim sağlar, kullanıcı tarafından yönetilen yedekleme ve kurtarma ile bu mevcut değildir.En dikkat çekicileri aşağıdadadır:
  • Incremental backups (artımlı yedeklemeler)
  • Block media recovery (Blok medya kurtarma)
  • Unused block compression (Kullanılmamış blok sıkıştırma)
  • Binary compression (İkili sıkıştırma)
  • Encrypted backups (şifreli yedekleri)
Whether you use RMAN or user-managed methods, you can supplement physical backups with logical backups of schema objects made with Data Pump Export utility.Data Pump Import'u Daha sonra, geri yükleme ve kurtarma sonra verileri yeniden oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Oracle Flashback Technology

Çoğu Oracle Flashback özellikleri, veritabanı nesneleri görmek ve işlemesini sağlayarak mantıklı bir düzeyde çalışır.Oracle mantıksal düzey flashback özellikleri İster RMAN bağlı değildir ve RMAN yedekleme stratejisinin bir parçası olsa da olmasa da mevcuttur.Flashback Drop istisna ile, mantıksal flashback özellikleri, her veritabanı güncellemesi Güncelleştirme üzerine etkilerini ve değerlere ilişkin kayıtların olduğu verileri geri alınmasına güveniyor. Oracle Veritabanı aşağıdaki mantıksal flashback özellikleri içerir:
  • Oracle Flashback Query (Oracle Flashback Query)
  • Oracle Flashback Version Query (Oracle Flashback Sürüm Sorgu)
  • Oracle Flashback Transaction Query (Oracle Flashback İşlem Sorgu)
  • Oracle Flashback Transaction (Oracle Flashback İşlem)
  • Oracle Flashback Table (Oracle Flashback Tablo)
  • Oracle Flashback Drop (Oracle Flashback Drop)
  • Flashback Data Archive (Flashback Veri Arşiv)

Data Recovery Advisor

Oracle Veritabanı otomatik olarak kalıcı veri hataları teşhis eden, uygun onarım seçenekleri sunan bir Veri Kurtarma Danışmanı aracını içerir ve sizin isteğiniz onarım ıyürütür.Veri Kurtarma Danışmanı Oracle yedekleme ve kurtarma çözümleri tek bir giriş noktası sağlar.Enterprise Manager Veritabanı Kontrol veya Grid Kontrol konsolu veya RMAN komut satırı istemcisi üzerinden Veri Kurtarma Danışmanı kullanabilirsiniz.


22 Eylül 2011 Perşembe

Overview of Manageability Features / Yönetilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış

People who administer the operation of an Oracle database system, known as database administrators (DBAs), are responsible for creating Oracle databases, ensuring their smooth operation, and monitoring their use. In addition to the many alerts and advisors Oracle provides, Oracle Database also offers features described in the following sections:

Self-Managing Database

Oracle Database provides a high degree of self-management by automating routine DBA tasks and reducing complexity of space, memory, and resource administration. Oracle Database self-managing features include the following: automatic undo management, automatic server memory management, Oracle-managed files, free space management, and Recovery Manager (RMAN).

Automatic Maintenance Tasks

Oracle Database automatically schedules periodic maintenance tasks such as statistics collection and space recovery. These tasks run in a set of Oracle Scheduler windows known as maintenance windows. You can control the start time and duration of these maintenance windows, and limit the amount of CPU and I/O resources that they consume.

Oracle Enterprise Manager

Oracle Enterprise Manager is a system management tool that provides central management of your database environment. Combining a graphical console, Oracle Management Servers, Oracle Intelligent Agents, common services, and administrative tools, Oracle Enterprise Manager provides a comprehensive systems management platform for managing Oracle products.
From the client interface, the Oracle Enterprise Manager Console, you can perform the following tasks:
  • Administer the entire Oracle environment, including databases, Oracle Application Server servers, applications, and services
  • Diagnose, modify, and tune multiple databases
  • Schedule tasks on multiple systems at varying time intervals
  • Monitor database conditions throughout the network
  • Administer multiple network nodes and services from many locations
  • Share tasks with other administrators
  • Group related targets together to facilitate administration tasks
  • Launch integrated Oracle and third-party tools
  • Customize the display of an Oracle Enterprise Manager administrator

SQL Developer and SQL*Plus

Oracle SQL Developer is a graphical development tool that provides a convenient way to perform these tasks:
  • Browse, create, edit, and delete (drop) database objects
  • Edit and debug PL/SQL code
  • Run SQL statements and scripts
  • Manipulate and export data
  • Create and view reports
With SQL Developer, you can connect to any target Oracle database schema using standard Oracle database authentication. Once connected, you can perform operations on objects in the database. You can also connect to schemas for selected third-party (non-Oracle) databases, such as MySQL, Microsoft SQL Server, and Microsoft Access, view metadata and data in these databases, and migrate these databases to Oracle.
SQL*Plus is a basic command-line tool for entering and running ad hoc database statements. It lets you run SQL statements and PL/SQL blocks, and perform many additional tasks as well.
See Also:
Oracle Database SQL Developer User's Guide and SQL*Plus User's Guide and Reference for more information on these tools

Automatic Memory Management

Beginning with Oracle Database 11g, Release 1, Oracle Database can manage the System Global Area (SGA) memory and instance Program Global Area (PGA) memory completely automatically. You designate only the total memory size to be used by the instance, and Oracle Database dynamically exchanges memory between the SGA and the instance PGA as needed to meet processing demands. This capability is referred to as automatic memory management. In this memory management mode, the database also dynamically tunes the sizes of the individual SGA components and the sizes of the individual PGAs.
See Also:
Oracle Database 2 Day DBA for more information

Automatic Storage Management

Automatic Storage Management automates and simplifies the management of all types of database files. Database files are automatically distributed across all available disks, and database storage is rebalanced automatically whenever the storage configuration changes. Automatic Storage Management also provides redundancy through the mirroring of database files.
Oracle Database has built-in support for the network file system (NFS) and does not depend on OS support for NFS. This improves manageability and diagnosability of network attached storage accessed with NFS.

Automatic Database Diagnostic Monitor

The Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM) lets you conduct performance analyzes over any time period defined by a pair of Automatic Workload Repository (AWR) snapshots taken on a particular instance. Analysis is performed top down, first identifying symptoms and then refining them to reach the root causes of performance problems. ADDM also documents non-problem areas of the system. For example, wait event classes that are not significantly affecting the performance of the system are identified and removed from the tuning consideration at an early stage, saving time and effort that would be spent on items with little or no impact on overall system performance.
In addition to problem diagnostics, ADDM recommends possible solutions. When appropriate, ADDM recommends multiple solutions for the DBA to choose from. ADDM considers a variety of changes to a system while generating its recommendations, which include hardware changes, database configuration changes, modification of schema objects, modification of applications, and referrals to other advisors.
See Also:
Oracle Database 2 Day DBA for more information about Automatic Database Diagnostic Monitor and Oracle Database Performance Tuning Guide for more information about Automatic Workload Repository

SQL Tuning Advisor

Oracle Database provides a server utility called the SQL Tuning Advisor. The SQL Tuning Advisor takes one or more SQL statements as input and invokes the Automatic SQL Tuning Advisor to perform SQL tuning on the statements. The output of the SQL Tuning Advisor is in the form of an advice or recommendation, along with a rationale for each recommendation and its expected benefit. The recommendation relates to collection of statistics on objects, creation of new indexes, restructuring of the SQL statement, or creation of SQL Profile. Users can choose whether or not to accept the recommendation to complete the tuning of the SQL statements.
See Also:
Oracle Database Performance Tuning Guide for more information

SQL Access Advisor

The SQL Access Advisor makes schema modification recommendations. It can recommend that you create access structures such as indexes and materialized views to optimize SQL queries. It can also recommend that you partition tables, indexes, or materialized views to improve query performance.
The SQL Access Advisor takes a SQL workload as input. You can select your workload from various sources, including current and recent SQL activity, a SQL repository, or a user-defined workload such as from a development environment. The advisor then recommends changes to improve the performance of the workload as a whole.
See Also:
Oracle Database 2 Day + Performance Tuning Guide for more information

Streams Tuning Advisor

A Streams topology is a representation of the databases in a Streams environment, the Streams components configured in these databases, and the flow of messages between these components. The Streams Performance Advisor reports performance measurements for a Streams topology, including throughput and latency measurements. The Streams Performance Advisor also identifies bottlenecks in a Streams topology so that they can be corrected. In addition, the Streams Performance advisor examines the Streams components in a Streams topology and recommends ways to improve their performance.
See Also:
Oracle Streams Concepts and Administration for more information

The Scheduler

To help simplify management tasks, as well as providing a rich set of functionality for complex scheduling needs, Oracle Database provides a collection of functions and procedures in the DBMS_SCHEDULER package. Collectively, these functions are called the Scheduler, and they are callable from any PL/SQL program.
The Scheduler lets database administrators and application developers control when and where various tasks take place in the database environment. For example, database administrators can schedule and monitor database maintenance jobs such as backups or nightly data warehousing loads and extracts.

Database Resource Manager

Traditionally, operating systems regulated resource management among various applications, including Oracle databases, that run on a system. The Database Resource Manager controls the distribution of resources among various sessions by controlling the execution schedule inside the database. By controlling which sessions run and for how long, the Database Resource Manager can ensure that resource distribution matches the plan directive and hence, the business objectives.
See Also:
Chapter 14, "Manageability" for more information on Database Resource Manager

Türkçesi:

Overview of Manageability Features(Yönetilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış)

Oracle veritabanı sistemi operasyonu yöneten insanlar, veritabanı yöneticileri (DBA) olarak bilinir, Oracle veritabanları oluşturarak, onların düzgün çalışmasını sağlamak ve bunların kullanımı izlemekle sorumludur.Oracle'ın sunduğu pek çok uyarıları ve danışmanlara ek olarak, Oracle Database de, aşağıdaki bölümlerde açıklanan özellikleri sunar:



Self-Managing Database((Kendi Kendini Yöneten Veritabanı))

Oracle Database, yüksek derecede kendinden yönetim, rutin DBA görevleri otomatikleştirmek ve alan karmaşıklığı, bellek ve kaynak yönetimi azaltarak sağlar.Oracle Veritabanı Kendi kendini yönetebilme özellikleri şunlardır: Otomatik yönetimi, sunucu otomatik bellek yönetimi, Oracle yönetilen dosyalar, boş alan yönetimi ve Kurtarma Yöneticisi (RMAN) geri almak.

Automatic Maintenance Tasks(Otomatik Bakım İşleri )

Oracle Veritabanı , periyodik bakım, istatistik toplama ve boşluk kurtarma gibi görevleri otomatik olarak zamanlar.Bu görevler bakım pencereleri olarak bilinen Oracle Zamanlayıcı pencerelerinin bir set içinde çalışır.Bu bakım pencerelerinin başlangıç ​​zamanı ve süresi kontrolü ve tükettikleri CPU ve I / O kaynakların miktarı da sınırlandırabilirsiniz.

Oracle Enterprise Manager

Oracle Enterprise Manager veritabanı ortamında merkezi olarak yönetimini sağlayan bir sistem yönetim aracıdır.Bir grafik konsol birleştiren, Oracle Management Server, Oracle, Akıllı Acentaları, ortak hizmetler ve yönetim araçları, Oracle Enterprise Manager, Oracle ürünleri yönetmek için kapsamlı bir sistem yönetim platformu sağlar:
Oracle Enterprise Manager Console, istemci arabirimden, aşağıdaki görevleri gerçekleştirebilirsiniz:
  • Veritabanları,Oracle Application Server sunucuları, uygulamalar ve hizmetler dahil olmak üzere, tüm Oracle ortamını yönetmek
  • Birden fazla veritabanı, teşhis etmek, değiştirmek ve ayarlamak
  • Çoklu sistemlerde değişen zaman aralıklarında görevleri çizelgelemek(zamanlamak)
  • Ağ boyunca veritabanı koşullarını izlemek
  • Birçok yerde birden fazla ağ düğümleri ve hizmetlerini yönetmek
  • Diğer yöneticileri ile görevlerini paylaşmak
  • İlgili hedefleri birlikte yönetim görevlerini kolaylaştırmak için gruplamak
  • Entegre edilmiş Oracle ve üçüncü parti araçları başlatmak
  • Oracle Enterprise Manager yöneticisinin görünümünü özelleştirmek



SQL Developer and SQL*Plus

Oracle SQL Developer, bu görevleri gerçekleştirmek için uygun bir yol sağlayan bir grafik geliştirme aracıdır:
  • Veritabanı nesnelerine gözatmak, oluşturmak, düzenlemek ve silmek (drop)
  • PL / SQL kodunu düzenleme ve hata ayıklama
  • SQL deyimleri ve script çalıştırmak
  • Verileri işlemek ve dışa aktarmak
  • Raporlar oluşturmak ve görüntülemek

    SQL Developer ile, standart Oracle veritabanı kimlik kullanılarak herhangi bir hedef Oracle veritabanı şemasına bağlanabilirsiniz.Bir kez bağlandığında veritabanın içerisinde nesneler üzerindeki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.Ayrıca, seçilen üçüncü taraf (non-Oracle) MySQL, Microsoft SQL Server ve Microsoft Access gibi veri tabanları için şemalar bağlanabilirsiniz, metadata ve bu veritabanlarına veri görüntüleyebilir ve Oracle veritabanlara geçirebilirsiniz.
SQL * Plus, plansız veritabanı tabloları giren ve çalışan için temel bir komut satırı aracıdır. SQL sorguları ve PL / SQL blokları çalıştırmak ve birçok ek görevler de gerçekleştirmeyi sağlar.

    Automatic Memory Management (Otomatik Bellek Yönetimi )

Oracle Database 11g Release 1 ile başlayarak, Oracle Database tamamen otomatik olarak System Global Area (SGA) bellek ve instance Program global Alan (PGA) belleğini yönetebilirsiniz.Örneği tarafından kullanılmak üzere sadece toplam bellek boyutunu belirler ve Oracle Veritabanı, işlem ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan SGA ve PGA arasındaki instancesı dinamik olarak değiştirir.Bu özellik, otomatik bellek yönetimi olarak adlandırılır.Bu bellek yönetimi modunda, veritabanı da bireysel SGA bileşenleri ve bireysel PGA boyutları dinamik olarak boyutları ayarlar.

Automatic Storage Management (Otomatik Depolama Yönetimi )

Otomatik Depolama Yönetimi otomatikleştirir ve veritabanı dosyaları, her türlü yönetimini basitleştirir.Veritabanı dosyaları otomatik olarak tüm mevcut diskler arasında dağıtılır ve veritabanı depolama otomatik olarak her depolama yapılandırma değişiklikleri yeniden dengelenir.Otomatik Depolama Yönetimi ayrıca veritabanı dosyaları yansıtma (ikizleme) yoluyla artıklık sağlar.
Oracle Veritabanı dahili bir ağ dosya sistemi (NFS) için destek ve işletim sistemi desteği NFS bağlı değildir.Bu NFS ile erişilen ağa bağlı depolama, yönetilebilirliği ve teşhis edilebilirliğini geliştirir.

Automatic Database Diagnostic Monitor (Otomatik Veritabanı Tanılama İzleyicisi )

Otomatik Veritabanı Teşhis Monitör (ADDM) Otomatik İş Yükü Deposu (AWR) belli bir kısım örneğiyle alınan anlık görüntülerin bir çifti tarafından tanımlanan Herhangi bir zaman dilimi üzerinde performans analizleri yapılmasını sağlar.Analiz ilk belirtileri tanımlamak ve sonra onları performans sorunlarının temel nedenlerini ulaşmak için arıtarak, yukarıdan aşağıya yapılır.ADDM sistemi olmayan sorun alanları da belgeler Örneğin, zaman tasarrufu ve genel sistem performansı üzerinde çok az veya hiç etkisi olan öğe üzerinde harcanacak çaba, sistem performansını erken bir aşamada tespit ve ayar dikkate kaldırılır önemli ölçüde etkilemediğini olay sınıflarını bekler.
ADDM sorunu teşhis ek olarak, olası çözümler önerir.Uygun olduğunda, ADDM seçim için DBA için çoklu çözümler önerir. Donanım değişiklikleri, veritabanı yapılandırma değişiklikleri, şema nesneleri değişiklik, modifikasyon uygulamaları, ve diğer danışmanlarına havale, tavsiyeler, üretirken ADDM bir sistem değişikliklerin bir çeşidini göz önünden bulundurur.

SQL Tuning Advisor(SQL Ayarlama Danışmanı )

Oracle Veritabanı SQL Ayarlama Danışmanı adlı bir sunucusu yardımcı programını sağlar.SQL Ayarlama Danışmanı girdi olarak bir veya daha fazla SQL ifadeleri alır ve ifadeleri SQL ayarlama yapmak için Otomatik SQL Ayarlama Danışmanını çağırır.SQL Ayarlama Danışmanını çıktısı Her öneriyi ve beklenen fayda için bir gerekçe ile birlikte, bir öneri veya tavsiye formu içerir. SQL deyimini veya SQL Profil oluşturulması önerisi, yeniden yapılanma, yeni dizinler nesneleri, oluşturma, istatistik toplama ile ilgilidir.Kullanıcılar SQL deyimleri tuning tamamlamak için önerisi kabul edip etmeyeceğinizi seçebilirsiniz.

SQL Access Advisor(SQL Access Danışmanı )

SQL Access Danışmanı şema değişiklik önerisi yapar. SQL sorguları optimize etmek için, bu tür indeksler ve somutlaşmıştır görünümler erişim yapıların oluşturmanızı tavsiye edebilir.Ayrıca bölüm tabloları, indeksleri, ya da somutlaşmıştır görünümleri de sorgu performansını artırmak için önerebilir.
SQL Access Danışmanı girdi olarak bir SQL iş yükünü alır.Güncel ve son SQL aktivite, bir SQL deposu, ya da bir geliştirme ortamı gibi kullanıcı tanımlı bir iş yükü de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen iş yükünü seçebilirsiniz. Danışman, daha sonra bir bütün olarak iş yükü performansını artırmak için değişiklikler önerir.

Streams Tuning Advisor (Akımlar Ayarlama Danışmanı )

Bir akımlar topolojisi akımlar ortamında veritabanlarının bir temsili, bu veritabanlarına yapılandırılmış Akımlar bileşenleri ve bu bileşenler arasındaki mesaj akışınıdır.The Streams Performance Advisor(Akımlar Performans Danışmanı ) hacmi ve gecikme ölçümleri de dahil olmak üzere, bir akımlar topoloji için performans ölçümleri raporlar.The Streams Performance Advisor(Akımlar Performans Danışmanı ) aynı zamanda bir akımlar topoloji darboğazları tanımlar ,böylece düzeltilebilir.Buna ek olarak, The Streams Performance Advisor(Akımlar Performans Danışmanı ) bir akımlar topolojisi içindeki akımlar bileşenlerini inceler ve onların performansını artırmak için yollar önerir.

The Scheduler(Zamanlayıcı )

Yönetim görevlerini basitleştirmeye yardımcı olmak için, karmaşık planlama ihtiyaçları için zengin bir işlevsellik sağlamanın yanı sıra ,Oracle Veritabanı DBMS_SCHEDULER paketi fonksiyon ve prosedürlerin bir koleksiyon sağlar.Topluca, bu fonksiyonları Zamanlayıcı olarak adlandırılan ve herhangi bir PL / SQL programdan çağrılabilir.
Zamanlayıcı, veritabanı yöneticileri ve uygulama geliştiricilerine, ne zaman ve nerede çeşitli görevler veritabanı ortamında yer alan kontrol edilmesine izin verir.Örneğin, veritabanı yöneticileri, yedek alma ve gece veri ambarı yükler ve çıkarmak gibi veritabanı bakım işlerini zamanlayabilirsiniz ve izleyebilirsiniz.

Database Resource Manager(Veritabanı Kaynak Yöneticisi )

Geleneksel olarak, işletim sistemleri, kaynak yönetimi, bir sistem üzerinde çalışan Oracle veritabanları da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar arasında düzenlenmiştir.Veritabanı Kaynak Yöneticisi, çeşitli oturumlar arasında kaynakların dağılımını veritabanı içindeki yürütme çizelgesini kontrol altına alarak kontrol eder.hangi oturumlara , ne kadar süreyle çalıştırılmasını kontrol ederek,
Veritabanı Kaynak Yöneticisi, kaynak dağılımı, iş hedefleri, dolayısıyla planı yönergesi ile eşleşir ve sağlama alabilirsiniz.
(Excerpt from : http://download.oracle.com/docs/cd/B28359_01/server.111/b28318/intro.htm#i60751 )