17 Ağustos 2011 Çarşamba

Overview of Application Architecture / Uygulama Mimarisine Genel Bakış

The two most common database architectures are client/server and multitier. As internet computing becomes more prevalent in computing environments, many database management systems are moving to a multitier environment.
This section includes the following topics:

Client/Server Architecture

An Oracle database system can easily take advantage of distributed processing by using its client/server architecture. In this architecture, the database system has two parts: a front-end or a client, and a back-end or a server.
The Client
The client is a database application that initiates a request for an operation to be performed on the database server. It requests, processes, and presents data managed by the server. The client workstation can be optimized for its job. For example, the client might not need large disk capacity, or it might benefit from graphic capabilities. Often, the client runs on a different computer than the database server. Many clients can simultaneously run against one server.
The Server
The server runs Oracle Database software and handles the functions required for concurrent, shared data access. The server receives and processes requests that originate from client applications. The computer that manages the server can be optimized for its duties. For example, the server computer can have large disk capacity and fast processors.

Multitier Architecture: Application Servers

A traditional multitier architecture has the following components:
  • A client or initiator process that starts an operation
  • One or more application servers that perform parts of the operation. An application server contains a large part of the application logic, provides access to the data for the client, and performs some query processing, thus removing some of the load from the database server. The application server can serve as an interface between clients and multiple database servers and can provide an additional level of security.
  • An end server or database server that stores most of the data used in the operation
This architecture enables use of an application server to do the following:
  • Validate the credentials of a client, such as a Web browser
  • Connect to an Oracle Database server
  • Perform the requested operation on behalf of the client
If proxy authentication is being used, then the identity of the client is maintained throughout all tiers of the connection.

Multitier Architecture: Service-Oriented Architecture

Service-oriented architecture (SOA) is a multitier architecture in which application functionality is encapsulated in services. SOA services are usually implemented as Web services. Web services can be accessed with the HTTP protocol and are based on a set of XML-based open standards, such as WSDL and SOAP.
Beginning with Oracle Database 11g, Oracle Database can act as a Web service provider in a traditional multitier or SOA environment.

Türkçesi:

En çok yaygın olarak kullanılan iki veritabanı mimarileri istemci/server ve çok katlı mimaridir.İnternet hesaplamalarının işlem ortamlarını daha yaygın hale geldikçe, pek çok veritabanı yönetim sistemleri, çok katlı bir çevre için hareket ediyor.

Bu bölümün başlıkları:
  • İstemci/Server Mimarisi
  • Çok Katmanlı Mimari:Uygulama Serverları
  • Çok Katmanlı Mimari:Servis Odaklı Mimari

Client/Server Architecture


Bir Oracle veritabanı sistemi istemci / sunucu mimarisi kullanarak kolayca dağıtılmış işleme yararlanabilirsiniz. : Bir ön uç ya da bir istemci, ve arka uç veya bir sunucu mimarisinde, veritabanı sistemi iki bölümden oluşur.

The Client (İstemci)
Istemci, veritabanı sunucusu üzerinde yapılacak bir işlem için bir istek başlatan bir veritabanı uygulamasıdır. Bu sunucu tarafından talep edilir, işlenir ve veri yönetimi sunulur.Istemci iş istasyonu, iş için en uygun hale getirilebilir. Örneğin, istemci büyük disk kapasitesi gerek olmayabilir, ya da grafik yetenekleri faydalı olabilir. Genellikle istemci, veritabanı sunucusu farklı bir bilgisayarda üzerinde çalışır. Birçok istemci, aynı anda, tek bir sunucuya karşı çalıştırabilirsiniz.
The Server (Sunucular)
Sunucu,Oracle Veritabanı yazılımını ve aynı anda, paylaşılan veri erişimi için gerekli işlevleri yönetir. Sunucu istemci uygulamalarından kaynaklananı alır ve işler.Sunucu yöneten bilgisayar görevleri için en uygun şekilde kullanılır.Örneğin, sunucu bilgisayarın geniş disk kapasitesi ve hızlı işlemciler olabilir.

Multitier Architecture: Application Servers ( Uygulama Sunucuları )

Geleneksel olarak bir çok katmanlı mimari aşağıdaki bileşenleri içerir:
  • Bir istemci veya başlatıcı süreci bir işlem başlar
  • Bir veya daha fazla uygulama sunucuları işlem parçalarını yerine getirir.
  • Bir uygulama sunucusu, uygulama mantığı büyük bir bölümünü içerir, kullanıcı için veri girişlerini sağlar, ve bazı kuyruk işlerinin gerçeklerştirir, dolayısıyla bazı yükleri veritabanından uzaklaştırır.Uygulama sunucusu istemcileri ve birden fazla veritabanı sunucuları arasında bir arayüz olarak hizmet verebilir ve ek bir güvenlik düzeyi sağlar.
  • Bir son sunum ya da veritabanı sunucusu çok fazla kullanılmış bilgiyi işlem içinde depolar.
Bu mimari aşağııdakileri yapmak için uygulama sunumunun kullanımı olanak tanır:
  • Bir Web tarayıcısı gibi bir istemcinin kimlik bilgilerini doğrular
  • Bir veritabanı sunumuna bağlar.
  • İstemci adına istenen işlemleri gerçekleştirir
    Eğer vekil kimlik doğrulama kullanılmış ise, sonra istemcini kimliği bağlantı tüm katmanları boyunca korunulur .

    Multitier Architecture:Service-Oriented Architecture ( Servis-Odaklı Mimari )

    Service-oriented architecture (SOA)-(Servis Odakalı Mimari) servislerin içinde kapsüllenmiş uygulama fonksiyonlarını içeren çok katmanlı bir mimaridir.SOA servisleri genellikle Web hizmetleri olarak uygulanır.Web hizmetleri HTTP protokolü ile erişilebilir ve WSDL ve SOAP gibi XML tabanlı açık standartlarının bir setine dayanmaktadır.
( Excerpt from:  http://download.oracle.com/docs/cd/B28359_01/server.111/b28318/intro.htm#autoId2 )

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder