3 Temmuz 2012 Salı

Ubuntu 12.04 LTS Kurulumu


Ubuntu 12.04 LTS bir diğer adıyla bilinen Precise Pangolin 26 nisan 2012 çıktı ve bu Ubuntu'nun 16. işletim sistemidir.Kurulum gerçektende kolaydır.

Kurulum İçin Gerekenler:

Ubuntu 12.04 LTS Desktop ISO image bu cd donanımızın yapısına göre (i386 yada amd64) olarak bu adresten http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Ubuntu-Precise-Pangolin-76997.shtml indirebilirsiniz.

CD'ye yazabilir ya da USB bellek'ten yükleyebilirsiniz.

CD ya da USB yüklenirken....


 
Bir kaç dakika sonra bir yükleme sihirbazı gelecek ve buradan yükleme dilini seçeceğiz.Ben İngilizce seçeceğim sizin böyle yapmanızı tavsiye ederim.İsterseniz Türkçe'yi de seçebilirsiniz.Devam etmek için ”Install Ubuntu” butonuna tıklıyoruz...
 
Listede istenilenlerin olduğundan emin olalım.”download updates while installing” seçebiliriz fakat bu kurulumuzu uzatacaktır.Devam etmek için “Continue” butonuna tıklıyoruz....

 
Sürücülerin ne kadar boşluk ayarlacağımız ekran ve seçenekler var....

 
1. Install Ubuntu 12.04 LTS alongside (other operating systems)

-Bu seçeneği seçtiğimiz zaman eğer bir işletim sistemi üzerine kuruyorsak (Windows XP, Windows 7 gibi ) çift önyükleme sisteme sahip olacaz.Bilgisayar başladığında her defasında bize hangi işletim sisteminde çalışmak istediğimiz soracaktır.Fakat Ubuntu önyüklenmesi , Windows önyüklemesinin önüne geçiyor.Eğer hiç seçim yapmazsak belli bir süre sonra (30 sn. gibi) Ubuntu önyükleme açılacaktır.

2. Upgrade Ubuntu x.x to 12.04 LTS

-Eğer bilgisayarımızda daha önce yüklü Ubuntu İşletim sistemi varsa (Ubuntu 11.10 gibi) biz bu işetim sitemini Ubuntu 12.04 LTS yükseltiyoruz.Bu işlem esnasında kişisel dosyalarımız aynen kalıyor.Sadece bilgisayarda yüklü pakatler yeniden yükleniyor, fakat genel sistem ayarları(ekran koruyucu, başlangıç programlar gibi) siliniyor.

3. Erase and use the entire disk (Erase Ubuntu x.x and reinstall)

-Eğer var olan işletim sistemini silmek istiyorsak ya da hard disk zaten boşsa, sizin için otomatik olarak bölünmeye yardım ediyor.Bu yöntem, özellikle bilgisayarında tek bir işletim sistemine sahip olmak isteyen kullanıcılar için tavsiye ediyoruz.

4. Something else (advanced)

-Bu seçenek ise gelişmiş, ileri kullanıcılar için, özel alanlar oluşturmak ve hard disk istediğimiz dosya sistemleri için formatlamak için tavsiye edilir.Ayrıca bazı durumlarda bütün sistemi tekrardan yüklememize çok kullanışlı olan /home alanını da oluşturabiliriz.

Manuel olarak /home dizinini şöyle oluşturyoruz:

-"Specify partitions manually (advanced) seçiniz "Forward" butonuna tıklayınız;

- Doğru sabit diski seçtiğinizden emin olun. /dev/sda bizim birinci fiziksel sabit diskimizdir. /dev/sdb ise makinemizin ikinci sabit diskimizdir. Hangi diski seçtiğinizden emin olun yoksa bütün verilerinizi kaybedebilirsiniz.

-Seçtiğimiz sürücü boş olabilir (üzerinden hiçbir işletim sistemi ve önemli data bulunmayabilir) fakat içinde bazı bölümler olabilir.Bunun için her biriniz seçim “Delete” yani silme butonuna tıklayıp siliyoruz.Bir kaç saniye sonra bize boş alanları gösterecektir.Bunu diğer kısımlar için de oluşturuyoruz taki tek bir “free space” yani boş alanımız kalana kadar;

-Boş olan alanı seçiyoruz ve “Add” ekleme butonuna basıyoruz.Yeni pencerede bize partitions "New partition size in megabytes" alanın 2048 megabyte yapıp “swap area” olarak drop down listesinden seçiyoruz.”OK” butonuna bastıktan bi kaç saniye sonra , seçtiğimiz alanı “swap” alanı olarak göreceğiz.

-Tekrardan “free space” yani boş alanı seçtikten sonra “Add” ekleme butonuna tıklıyoruz.Yeni pencerede “Primary” yani birincil olarak seçiyoruz ve "New partition size in megabytes" alanını 30,000 ve 50,000 arasında (sizin isteğinize ve bellek boyutunuza göre daha fazla da seçebilirsiniz) ve /home dizini olarak seçiyoruz.”OK” butonuna bastıktan bir kaç saniye sonra, “ext4/home” olarak alanımızı göreceğiz. Bu bizim home dizinimiz olacak.

-Yine “free space” yani boş alanı seçtikten sonra “Add” ekleme butonuna tıklıyoruz.Yeni pencerede “Primary” yani birincil olarak seçiyoruz ve "New partition size in megabytes" alanını 10,000 ve 50,000 arasında ve / dizini olarakseçiyoruz.OK” butonuna bastıktan bir kaç saniye sonra, “ext4/” olarak alanımızı göreceğiz.Bu bizim home dizinimizden ayrı bir dizin olacak.

Bu bölme işlemi bittikten sonra ki görünüz aşağıdaki gibi olacak:

ext4 tipli ve Mount point'i /home olanı seçiyoruz.“Install Now” butonuna tıklayarak devam ediyoruz...

 
Harita üzerinden bulunduğumuz yeri tıklayıp seçebilir veya alttaki kutucuğa yazabilirsiniz.Continue butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

 
Kullanacağımız dili ve klavye seçenkleri seçiyoruz.Ben dili İngilizce yapıyorum ama siz Türkçe seçeneğini seçebilirsiniz....

 
Kullanıcı adını , bilgisayar adını ve şifreyi yazıyoruz ve “Continue” butonuna tıklayarak devam ediyoruz....


 
Bir kaç dakika kurulumun yapılmasını bekliyoruz...






Ve password yani şifremizi girerek Ubuntu 12.04 LTS kullanmaya başlıyoruz.
Kurulum sonrasındaki görünümü....






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder