25 Eylül 2011 Pazar

Overview of High Availability Features / Yüksek Erişilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış

Computing environments configured to provide nearly full-time availability are known as high availability systems. Such systems typically have redundant hardware and software that makes the system available despite failures. Well-designed high availability systems avoid having single points of failure.
Oracle Database includes a number of products and features that provide high availability in cases of unplanned downtime or planned downtime. These features, which are described in the sections that follow, can be used in various combinations to meet specific high availability needs.

Oracle Real Application Clusters
Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC) allows Oracle Database to run any packaged or custom application unchanged across a set of clustered servers. This capability provides the highest levels of availability and the most flexible scalability. If a clustered server fails, Oracle Database continues running on the surviving servers. When more processing power is needed, you can add another server without interrupting access to data.

Oracle Data Guard
Oracle Data Guard provides a comprehensive set of services that create, maintain, manage, and monitor one or more standby databases to enable production Oracle databases to survive failures, disasters, errors, and data corruption. Data Guard maintains these standby databases as transactionally consistent copies of the production database. If the production database becomes unavailable due to a planned or an unplanned outage, Data Guard can switch any standby database to the production role, thus greatly reducing the downtime caused by the outage.

Oracle Streams
Oracle Streams enables the propagation and management of data, transactions, and events in a data stream, either within a database or from one database to another. Streams provides a set of elements that enables you to control what information is put into a data stream, how the stream is routed from node to node, what happens to events in the stream as they flow into each node, and how the stream terminates.

Oracle Flashback Technology
Flashback technology provides a set of features that let you switch between views of the data as it existed at different points in time. Using flashback features you can query past versions of schema objects and historical data. You can also perform change analysis and self-service repair to recover from logical corruption while the database is online. Flashback technology is unique to Oracle Database and supports recovery at all levels including row, transaction, table, tablespace, and database.

Online Table Redefinition
Oracle provides a Reorganize Objects wizard in Oracle Enterprise Manager that can automatically generate a script and perform online table reorganization. The entire redefinition process occurs while users have full access to the table.


Automatic Storage Management
Automatic Storage Management (ASM) provides a vertically integrated file system and volume manager directly in the Oracle kernel. ASM spreads files across all available storage. To protect against data loss, ASM extends the concept of SAME (stripe and mirror everything) and adds more flexibility in that it can mirror at the database file level rather than the entire disk level. DBAs using ASM create and administer a large-grained object called a disk group. The disk group identifies the set of disks that are managed as a logical unit. Automation of file naming and placement of the underlying database files save DBAs time and ensures adherence to standard best practices.

Recovery Manager
Recovery Manager is an Oracle Database utility to manage the backup and recovery of the database. RMAN determines the most efficient method of executing the requested backup, restoration, or recovery operation and then submits these operations to the Oracle Database server for processing. RMAN and the server automatically identify modifications to the structure of the database and dynamically adjust the required operation to adapt to the changes.

Flash Recovery Area
The flash recovery area is a unified storage location for all recovery-related files and activities in Oracle Database. When this feature is enabled, all RMAN backups, archive logs, control file autobackups, and datafile copies are automatically written to a specified file system or to an Automatic Storage Management disk group. The management of this disk space is handled by RMAN and the database server. The flash recovery area eliminates the bottleneck of writing to tape. Further, if database media recovery is required, then datafile backups are readily available.
See Also:

Türkçesi:

Overview of High Availability Features / Yüksek Erişilebilirlik Özelliklerine Genel Bakış

Neredeyse tam zamanlı kullanılabilirlik sağlamak üzere yapılandırılmış bilgi işlem ortamları yüksek kullanılabilirlik sistemleri olarak bilinir.Bu tür sistemler genellikle başarısızlıklara karşın sistemin kullanılabilir hale getiriren yedeklemeli donanım ve yazılım sahiptir.İyi tasarlanmış yüksek kullanılabilirlik sistemleri tek bir başarısızlık noktaları kaçınır.Oracle Veritabanı, plansız kesinti ya da planlı kesinti durumlarında yüksek kullanılabilirlik sağlayan ürünler ve özelliklerin bir numarasını içerir.Bu özellikler, aşağıdaki bölümlerde açıklanan özel yüksek kullanılabilirlik ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kombinasyonlar kullanılabilir.

Oracle Real Application Clusters (Oracle Gerçek Uygulama Kümeleri)
Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC) Oracle VeriTabanına herhangi paketi veya kümelenmiş sunucunun bir seti karşısında değişmemiş müşteri uygulamalarını çalıştırmak için izin verir.Bu kabiliyet en yüksek erişebilirlik ve daha fazla esnek örçülebilirlik sağlar.Eğer kümelenmiş sunucular çökerse, Oracle Veritabanı ayakta kalan sunucular üzerinden çalışmaya devam eder.Eğer daha fazla işlem gücü gerekirse, veri erişimi engellemeden bir başka sunucu ekleyebilirisiz.

Oracle Data Guard (Oracle Veri Koruması)

Oracle Data Guard başarısızlar, çökmeler, hatalar ve veri yanlışlarından kurtaran Oracle Veri tabanı ürünlerine imkan vermek için bir ya da daha fazla yedek veritabanını olulşturan, koruyan, yöneten ve izleyen kapsamlı bir servis takımı sağlar.Veri Koruması, veritabanı ürünlerin tutarlı kopyaları işlemsel bir biçimde bu yedek veritabanlarını korur.Eğer bu veritabanı ürünü planlanmış ya da planlanmamış bir servis kesilmesinde, Veri Koruma herhangi bir yedek veritabanını ürün rolüne çevirebilir, böylece servis kesilmesi nedeniyle gerçekleşen kesinti böylece büyük ölçüde azaltır.

Oracle Streams
Oracle Streams bir veritabanı içinde veya başka bir veritabanı, veri, işlem ve olayları bir veri akışı da yayılmasını ve yönetimini sağlar.Streams, bir veri akışı içine konulan bilginin ne olduğunu akış düğümden düğüm nasıl yönlendirdiğini, her düğüm içine dolaşırken stream içinde ne gibi olaylar oldugunu ve akış nasıl sona erdiğini sağlayan öğeler kümesi sunar.

Oracle Flashback Technology
Flashback teknolojisi, zaman içinde farklı noktalarda itibariyle mevcut olan veri görünümleri arasında değişimine izin veren özellikler kümesini sağlar. Flashback özelliklerini kullanma şema nesneleri ve tarihsel verilerin geçmiş sürümleri sorgulayabilirsiniz. Ayrıca değişim analizi ve veritabanı çevrimiçi durumdayken mantıksal yolsuzluk kurtarmak için self-servis onarım yapabilirsiniz. Flashback teknoloji, Oracle Veritabanı için benzersiz ve satır, işlem, tablo, tablespace ve veritabanı dahil olmak üzere tüm seviyelerdeki kurtarmayı destekler .

Online Table Redefinition(Online Tablo Yeniden Tanımlanması)
Oracle, otomatik olarak bir komut dosyası oluşturmak ve online tablo yeniden yapılanma gerçekleştiren Oracle Enterprise Manager içinde bir yeniden düzenleme Nesneler sihirbazı sağlar. Kullanıcıların tablo tam erişime sahipken tüm yeniden tanımlanması süreci oluşur.

Automatic Storage Management (Otomatik Depolama Yönetimi )
Otomatik Depolama Yönetimi (ASM) Oracle çekirdeği doğrudan bir dosya sistemi ve dikey olarak entegre edilmiş birim yöneticiliğini sağlar.ASM dosyaları kullanılabilir tüm depolama boyunca yayılır. Veri kaybına karşı korumak için, ASM SAME kavramı (şerit ve ayna her şeyi) genişletir ve tüm disk seviyesi yerine veritabanı dosyası seviyesinde yansıtabilir daha fazla esneklik ekler.DBA'ler ASM kullanarak bir disk grubu ile adlandırılan büyük taneli bir nesne oluşturur ve yönetir.Disk grubu, bir mantıksal birim olarak yönetilen diskleri tanımlar. Dosya adlandırma ve temel veritabanı dosyaları yerleştirme Otomasyonu DBA'ların zamandan tasarruf ve standart en iyi uygulamaların bağlılık sağlar.

Recovery Manager (Kurtarma Yöneticisi)
Kurtarma Yöneticisi, veritabanı yedekleme ve kurtarma yönetmek için bir Oracle veritabanı yardımcısıdr.. RMAN istenen yedekleme, restorasyon, ya da kurtarma operasyonu yürüterek en verimli yöntemi belirler ve bu işlemlerden daha sonra işlenmek üzere Oracle Veritabanı sunucusu gönderir. RMAN ve sunucu otomatik olarak veritabanının yapısı ile ilgili modifikasyonları belirlemek ve dinamik değişikliklere uyum sağlamak için gerekli çalışma ayarlayabilirsiniz.

Flash Recovery Area (Ani Kurtama Alanı)
Ani kurtarma alanı tüm kurtarma ile ilgili dosyalar ve Oracle Veritabanı faaliyetleri için birleşik bir depolama konumdadır.Bu özellik etkin olduğunda, tüm RMAN yedeklemeleri, arşiv kayıtları, denetim dosyası, autobackups ve veri dosyası kopyalarını otomatik olarak, belirli bir dosya sistemine veya Otomatik Depolama Yönetimi disk grubu yazılır. Bu disk alanı yönetimi RMAN ve veritabanı sunucusu tarafından işlenir.Ani kurtarma alanı banda yazma darboğazını ortadan kaldırır. Ayrıca, Eğer veritabanı medya kurtarması gerekiyorsa, daha sonra veri dosyası yedekleri kolayca hazır tutar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder