12 Eylül 2011 Pazartesi

Overview of Oracle Real Application Testing / Oracle Gerçek Uygulama Testine Genel Bakış

System changes, such as hardware and software upgrades and patch application, are essential for businesses for compliance and security purposes or to maintain their competitive edge. Oracle Real Application Testing helps you fully assess the effect of system changes on real-world applications in test environments before deploying them in production. Oracle Real Application Testing consists of two features:

Database Replay

Database Replay enables realistic testing of system changes by essentially re-creating the production workload environment on a test system. It does this by capturing a workload on the production system and then replaying it on a test system with the exact timing, concurrency, and transaction characteristics of the original workload. This makes possible complete assessment of the impact of the change including undesired results, new contention points, and performance regressions. Extensive analysis and reporting is provided to help identify any potential problems, such as new errors encountered and performance divergences.
With Database Replay, businesses can rapidly test changes and adopt new technologies with a high degree of confidence in the overall success of the effort and at significantly lower risk.
Database Replay can be used to assess the impact of the following types of system changes:
  • Database upgrades, patches, parameter, and schema changes
  • Configuration changes, such as conversion from a single instance to Oracle Real Application Clusters and Automatic Storage Management
  • Storage, network, and interconnect changes
  • Operating system patches, upgrades, and parameter changes and hardware migrations

SQL Performance Analyzer

Changes that affect SQL execution plans can severely impact system performance and availability. As a result, DBAs spend considerable time in identifying and fixing SQL statements that have regressed due to a change.
SQL Performance Analyzer automates the process of assessing the overall effect of a change on the full SQL workload by identifying performance divergence for each statement. A report that shows the net impact on the workload performance due to the change is provided. For regressed SQL statements, appropriate execution plan details, along with recommendations to tune them, is also provided. As a result, DBAs can remedy any negative outcome before their end users are affected and can confirm, with significant time and cost savings, that the system change to the production environment will, in fact, result in net improvement.
You can use the SQL Performance Analyzer to analyze the SQL performance impact of any type of system change. Examples of common system changes include:
  • Database upgrades
  • Configuration changes to the operating system, hardware, or database
  • Database initialization parameter changes
  • Schema changes, such as adding new indexes or materialized views
  • Gathering optimizer statistics
  • SQL tuning actions, such as creating SQL profiles
See Also:
Oracle Database Performance Tuning Guide to learn how to use the SQL Performance Analyzer


Tükçesi:
Sistem değişiklikleri gibi donanım ve yazılım yükseltmeleri ve yama uygulama gibi, uyumluluk ve güvenlik amaçlı işletmeler için gerekli olan veya rekabet güçlerini korumak içindir.Oracle Real Application Testing üretimde dağıtılmadan önce sınama ortamlarında gerçek dünya uygulamaları tamamen sistem değişikliklerinin etkisini değerlendirmeye yardımcı olur.Oracle Real Application Testing iki özellik içerir:

Database Replay

Database Replay bir test sisteminde esas olarak yeniden üretim yükü ortamı tarafından, sistem değişikliklerinin gerçekçi test edilmesini sağlar.Bu üretim sistemi üzerinde bir iş yükü yakalama ve daha sonra kesin zaman, eşzamanlılık ve orijinal iş yükünün işlem karakteristikleri ile bir test sisteminde tekrarlayarak bunu yapar.Bu değişikliğin etkisi istenmeyen sonuçlar, yeni çekişme noktaları ve performans regresyonlar dahil olmak üzere mümkün olan tam bir değerlendirme yapar. Yeni karşılaşılan hataları ve performans farklılıkları gibi herhangi bir potansiyel sorunu tanımlamanıza yardımcı olması için kapsamlı analiz ve raporlama sağlanmaktadır.
Database Replay ile, işletmeler hızla değişiklikleri test edebilirsiniz ve çabaların genel başarısı ve önemli ölçüde daha düşük bir risk içindde yüksek bir güven derecesi ile yeni teknolojileri benimseyebilir.Database Replay sistem değişiklikleri aşağıdaki türleri etkisini değerlendirmek için kullanılabilir:
  • Database yükseltmeleri, yamalar, parametre ve şema değişiklikleri
  • Yapılandırma değişiklikleri, tek bir örneği Oracle Real Application Clusters ve Otomatik Depolama Yönetimi dönüştürme gibi
  • Depolama, ağ ve birbirine değişiklikleri
  • İşletim sistemi yamaları, yükseltmeleri, ve parametre değişiklikleri ve donanım göçler
SQL Performance Analyzer (SQL Performans Analizörü)

SQL yürütme planlarıni etkileyen değişiklikler ciddi şekilde sistem performansını ve kullanılabilirliğini etkileyebilir.Sonuç olarak, DBA'ların bir değişiklik nedeniyle gerilemiş olan SQL ifadeleri belirleme ve tamir etme oldukça fazla zaman alır.
SQL Performans Analyzer tam SQL iş yükünü her ifade için performans sapma tespit ederek herhangi bir değişikliğin genel etkisi değerlendirilmesi süreci otomatik hale getirir.Değişikliği nedeniyle iş yükünü performans üzerindeki net etkisi gösteren bir rapor verilir.Gerilemiş SQL ifadeleri, onları ayarlamak için öneriler ile birlikte uygun yürütme planı ayrıntılarını da sağlanır.Sonuç olarak, DBA'lar üretim ortamına sistem değişikliği, aslında net iyileştirme neden olan son kullanıcılar önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu ile etkilenmeden ve onaylanmadan önce, herhangi bir olumsuz sonuç düzeltebilir.
Sistemini değiştirmek her türlü SQL performans etkisi analiz için SQL Performans Çözümleyicisi'ni kullanabilirsiniz. Ortak sistem değişiklikleri örnekler şunlardır:
  • Database yükseltmeleri ,
  • Yapılandırma işletim sistemi değişiklikleri, donanım, veya veritabanı
  • Database başlatma parametre değişiklikleri
  • Şema değişiklikleri, yeni dizinler ya da hayata kez ekleyerek gibi
  • Optimizer istatistikleri toplama
  • SQL SQL profilleri yaratmak gibi ayar eylemler







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder